saloon

Indianie: Od strony kuchni…

Po krótkiej nieobecności, postanowiłam nadrobić zaległości z rozpoczętego cyklu „Indianie”.

Zastanawiałam się chwilę, o czym dziś napisać. Biżuteria, Tipi, a może o znaczeniu orlich piór i pióropuszy? Zdecydowałam się jednak zajrzeć do Indiańskich „garnków”.

cookingpan

Jak już wiecie, plemion Indiańskich było wiele, różniły się między sobą zarówno trybem życia, miejscem zamieszkania, jak i swoim jadłospisem. Opiszę kuchnię Indian z każdej perspektywy, zaczynając od geograficznej.

Plamiona zamieszkujące północno-zachodnie wybrzeże Pacyfiku zajmowały się rybactwem, myślistwem oraz zbieractwem. Bogate i urodzajne tereny dawały im wiele dobrej żywności. Łososie, jagody, mięso zwierząt lądowych,… Sposoby konserwowania jedzenia były dość proste i znane do dziś. Ryby wędzono, jagód czy żywność korzenną konserwowane lub zakopywano pod ziemią, mięso zaś zabezpieczano solą. W ciepłych miesiącach jedzono też licznie występujące skorupiaki.

grund

 

Indianie zamieszkujący południowo-zachodnie tereny dzisiejszej Kanady (Kolumbia Brytyjska) miłowali się w korzeniach słonecznika. Traktowali je bardzo wyjątkowo (niczym bóstwo), więc podczas przyrządzania należało zachować odpowiednie rytuały. Kobiety zajmujące się przygotowaniem korzeni, musiały żyć w czystości (niczym dzisiejsze zakonnica). Lecz i na tych terenach nie zabrakło pożywienia obfitego w białko, witaminy i mikroelementy.

flour

Kierując się w dół mapy napotkamy Indian Kalispel, którzy często przyrządzali korzenie cams.

Cams dość często występuje na wschodnim wybrzeżu Gór Skalistych, gdzie można było spotkać Indian Blackfoot. Bulwy cams przyrządzano w w ognisku, które było rozpalane w głębokim dole. W Europie spotkałam się z przygotowaniem bulw w ogniskach, szczególnie ziemniaków. Korzenie cams gotowano i suszono z myślą o nadchodzącej ziemie.

 

Na samych korzeniach i bulwach człowiek się nie wyżywi. Indianie Północy polowali głównie na duże zwierzęta, były to łosie, bizony czy jelenie. Zjadano zwierzę prawie w całości. Zostawiano kilka wew. części ciała. To co jest okrutne dla mnie, dla nich było wielkim przysmakiem – mięso z nienarodzonego cielaka.

beef             spare_ribs           meatloaf                    dried_meat                        seasonedsteak

Schodząc bardziej na południe napotkamy Indian z obszaru Meksyku. Dookoła woda, więc dieta w dużej mierze opierała się na pożywieniu rybnym. Po za morskimi rybami, były też żaby, węgorze, czy larwy. Polowano na ptactwo wodne. Ameryka środkowa obfitowała w roślinność, tak więc bardziej skupiali się na uprawie niż na hodowli zwierzą, a jednak wśród zwierząt hodowano dla mięsa psy oraz indyki. Do dziś na meksykańskim stole, można otrzymać rarytas z kuchni indiańskiej: ślimaki z guacamole (pomidor, avocado i pieprz,czasem dodawano kukurydzę).

 

trout

Ameryka Południowa nie jest już tak urodzajnym i łaskawym terenem. Choć tereny dzisiejszej Brazylii wydają się bogate w roślinność, Indianie cierpieli na brak żelaza. Wzbogacali swą dietę jedząc ziemię. Uprawiano fasolę, kukurydzę oraz dynię.

Indianie Noamami z terenów Amazonii, żywili się głównie bananami. Niestety, pogoda nie pozwalała na konserwowanie jedzenia czy szykowanie zapasów. Zbyt szybko wszystko się psuło.

corn

Mogę tak wymieniać jeszcze dość długo zwyczaje żywieniowe. Im niżej Ognistej Ziemi, tym bardziej ubogie menu. Natomiast wszędzie można spotkać kukurydzę i kawę, jest to element łączący większość plemion Indiańskich. Posiłki jadano 3 razy dziennie, jednak zdarzało się, że starsi członkowie plemiona bądź kobiety jadali część. Dlaczego? Gdy nie można było dokończyć posiłku, oddawano go innej osobie. Starsze osoby miały pierwszeństwo.

dough

Z czasem plemiona Indian zaczęły przekonywać się do hodowli zwierząt. Było to bydło, owce, oraz ptactwo jak indyki czy kaczki. Powiększano też pola uprawne oraz zasięg terenów łowczych, co nie raz powodowało walkę między plemionami.

Kuchnia Indian na co dzień nie miała wiele smaków. Była mdła i prosta. Z czasem jednak ewoluowała. Lubili sotre dania, jadali pierogi, podpłomyki, czy dania z fasoli i dyni gotowane. Mięso suszono, pieczono, gotowano. Przygotowywano kiełbaski, maniok, czy żabie udka.

veggiepun


A teraz dla odmiany, podam kilka przepisów na dania:

crabmeat

Krab!

Składniki:

  • Dojrzałe avocado
  • mięso kraba (puszka – chyba, że upolujecie nad Bałtykiem)
  • sok cytryny
  • czarne oliwki
  • sałata
  • jajko
  • olej
  • śmietana 18%
  • starta cebula (mała)
  • sos tabasco
  • przyprawy (sol, pieprze, koper, oregano)

Avocado należy oczyścić z pestki, a następnie pokroić w kostkę. Skropić połową soku z cytryny. Mięso z kraba rozdrobnić. A teraz przyrządzamy sos. Jajko rozbić do słoika, zalać pół szklani oleju dodać sól i pieprz. Zmiksować blenderem do jednolitej masy. Dodać pozostały sok z cytryny i zmiksować ponownie. Dodajemy pozostałe składniki (cebula, śmietana, kilka kropel sosu tabasco, przyprawy) i mieszamy. Mięso kraba wymieszać z avocado, ostrożnie dodając sos. Teraz możesz to położyć na liściach sałaty, ozdobić oliwkami i gotowe 😉

ground_coffee

Zupa Orzechowa

Składniki:

  • opakowanie suszonych, palonych orzechów
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklani mleka
  • 2 kostki rosołowe z kury
  • szczypiorek

Orzechy zmielić w młynku. Szczypiorek należy drobno posiekać. Wszystkie składniki wkładamy do gara i gotujemy przez 20 minut cały czas mieszając. Gotowe!

hottest_chili

 

Fasolówka Meksykańska!

Składniki:

  • szklanka kolorowej fasoli
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka chili
  • łyżeczka oregano
  • pół szklanki ostrego sera (tartego)
  • kilka grzanek

Fasolę wypłukać i wyczyścić, zalać czystą wodą (chłodną) i zostawić na noc. Rano odcedzić fasolę, zalać ponownie 1 litrem wody, dodać cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, chili, i oregano. Gotować na małym ogniu około 2 godzin (aż fasola będzie miękka). Posolić i zamieszać. Teraz całość należy przecedzić przez sito, w wyniku czego powstanie nam pasta. Do pasty dolewamy wrzątek cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej zupy. Ponownie przelewamy do garnka, dodajemy stary ser i ząbek czosnku. Mieszając podgrzewamy przez około 5 minut. Jeśli jest nie jest jeszcze dość przyprawiona, doprawiamy chili i solą i oregano. Grzanki pokroić w kosteczkę i dodać do zupy przed podaniem do stołu.

Smacznego!

Redaktor Wróżka


Zapraszamy do gry w The West

0 razy komentowano: “Indianie: Od strony kuchni…Dodaj swój →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>