artykuł

Yerba Mate

Yerba Mate  – jest to nic innego jak (pierwotnie dziko) rosnące liście ostrokrzewu paragwajskiego, które odpowiednio ususzone i zmielone mogą być zaparzane i pite. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że rodzaj tego naparu spożywano już w XVII wieku w Ameryce Południowej, a konkretniej na terenach dzisiejszego Paragwaju.

1280px-Yerba_Mate

 

Tak – napar odkryli i spożywali Indianie, a konkretniej plemię Guarani. Traktowali oni yerbę jako święte zielę, które można przygotowywać tylko i wyłącznie w określony sposób. 

  • Yerbę można było spożywać w naczynkach z tykwy, znanych jako mate.
  • Napar pito jedynie w grupie.
  • Woda, którą zalewana jest yerba musi być biała, a jej stan określa się jako “szumiąca, ale nie wrząca”. Wrzątek bowiem psuje cały smak.

W Ameryce Południowej do dziś podaje się yerbę jako lekarstwo na wiele chorób. Wspiera siły witalne (męskie), urodę (niestety tylko u pań), nerki, kiszki, żyły i wszystko inne, ale pod warunkiem, że się mocno wierzy.

 

800px-Mate000000

1 raz komentowano: “Yerba MateDodaj swój →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>